maanantai 18. huhtikuuta 2016

Jälkeläisten määrät hevosilla laskussa?

Tuli mieleen taas hevostalli.netissä selaillessa, kun lähiaikoina tullut useampaankin ihmettelyn aiheeseen. Otsikossa mainostetaan "Tarjotaan viimeisen kerran jalostukseen se ja se ori", ja kun katson orien sivuilta, niillä on ennestään yksi tai kaksi jälkeläistä.

Ja tämähän on taas hyvin tuttu ja usein pinnalle oleva mietinnän aihe virtuaalimaailmassa ja mielipiteitähän on asiaan monia.

Mutta mitä olen hevosia katsellut, tuntuvat jälkeläismäärät jäävän oikeasti sinne pariin kappaleeseen.

IRL-elämässähän suosittujen orien jälkeläismäärät nousevat helposti useihin satoihin. Ja parhaimmilla siitostammoilla saattaa helposti syntyä se 10-16 varsaa. Toisin sanoen, en ymmärrä miksi virtuaalimaailmassa pelätään käyttää hevosia jalostukseen useammin kuin kerran pari, varsinkaan oria. Itse saatan jopa samasta yhdistelmästä teettää kaksi tai kolmekin varsaa hyvällä omatunnolla.

Onko syynä se, ettei haluta hevosesta "massanimeä", jota muutaman sukupolven päästä vältellään sukutauluissa, kun se joka toisessa tulisi vastaan. Suomenhevosissa toisinaan törmäsin aikoinaan tähän ongelmaan kyllä, taisi olla pari Lakealaista oria jotka olivat melkein jokaisen potentiaalisen kumppaniehdokkaan sukutaulussa. Mutta silti jälkeläismäärät olivat siellä viiden yläpuolella, eikä sukupolven tai parin jälkeen ne nimet enää siellä olleet häiritsemässä. Nopeaa ja ohimenevää.

Vai onko varsojen myyminen nykyään niin hankalaa, että mielummin pidetään varsamäärät pieninä?

Mene ja tiedä.

Itse ainakin ajattelen niin, että hevonen, olkoot kuinka hienot kuvat ja meriitit eläessään, ei se kuopattuaan jää juuri kenenkään muistiin. Ellei sitten ole todella upeasta tai esimerkiksi nimen mukaan muistettavasta hevosesta (esim. Kyrpäjyrä) kyse. Hevonen ei jää muistiin muuten kuin linkkinä jälkeläistensä sukutauluihin, tai näin minä ainakin ajattelen. Ja vielä kun harvinaisia rotuja kasvattaa, tahtoo, ainakin minä, teettää jälkeläisiä melkein jokaisesta mahdollisesta yksilöstä, niitä yksilöitä kun ei toistaiseksi liikaa ole. Tai ainkin niin kauan, että jalostuspohjaa alkaa laajemminkin omasta tallista löytymään.

Aloin tuossa laskemaan omien hevosten jälkeläismääriä, mutta muutaman rodun selattuani jätin asian siihen. Enhän minä laiskana ole joidenkin hevosten jälkeläisiä ikinä saanut edes sivuille lisättyä, vaikka kyseinen hevonen suvuissa jo kolmannessa sukupolvessa seikkailisi. En siis saanut vertailukohtaa tai nostella vielä pikkurilliäni.

Muutaman eniten jälkeläisiä saanen muumion sain kerättyä, onko niillekkään kaikkia jälkeläisiä saatu merkittyä, mutta vielä olisi ainakin tarkoitus tuplata jälkeläisten määrät näilläkin ennen kuoppaamista. Voi olla, että tapani voi kostautua joskus, mutta parhaiten opin kantapään kautta kokemalla.

Appaloosatamma Nikita Dolan vm- 2014 - 4 jälkeläistä
Ahaltektamma Boydalo Nina vm- 2014 - 5 jälkeläistä
Curlytamma Red Sienna vm- 2014 - 3 jälkeläistä
Criollo-ori Toro di Vidal vm- 2014 - 4 jälkeläistä
Venäjänratsuori Semyon vm- 2014 - 6 jälkeläistä

Ja näitä katsellessani, voisinkin lisätä to-do-listan kärkeen jälkeläisten lisäämisen sivulle, kröhöm. Ehkä palaan aiheeseen, jahka olen sen saanut tehtyä.


1 kommentti:

  1. Tätä asiaa on meidänkin blogissa puitu muutamaan otteeseen. Oma näkemykseni tuohon on se, että lopulta virtuaalimaailmassa vain suku ja sen uniikkius on jalostusperuste. Reaalimaailman jalostusperusteet ovat moninaisemmat: suku, kilpailumenestys, periyttämiskyky, hinta, mahdolliset jalostuskäytön rajoitukset (esim. oriin sperma ei kestä pakastusta tai ori astuu vain luomuna tms), luonne ja sen periytyminen. Virtuaalimaailmassa tällaisia rajoituksia ei ole ja toisaalta hevoset eivät peri vanhemmiltaan suoraan mitään. Kaikkien ei siis tarvitse käyttää sitä huippuoria tammalleen saadakseen hyvän varsan, vaan voi valita minkä tahansa oriin.

    No, meillä Ionicissa käytännöt vaihtelevat kovasti hevos- ja rotukohtaisesti. Viime aikoina on mennyt kuoppaan paljon hevosia, joilla on vain yksi varsa ollut. Ihannetila olisi se, että jokaisesta hevosesta jäisi vähintään yksi ori- ja yksi tammavarsa tai ainakin oriista 1-2 orivarsaa ja tammasta 1-2 tammavarsaa. Tällaisilla varsomismäärillä kyllä hevoslauma kasvaa melkoiseksi ja joskus vain on tingittävä.
    Seasta löytyy kyllä sellaisiakin hevosia, pääasiassa oreja, joilla on puolen tusinaa varsaa tai enemmänkin. Löysin yhden arabioriin, jolla on 11 varsaa, en usko että tuo vielä ennätys välttämättä olisi, mutta huomionarvoista tässä on se, että kaikki nämä 11 varsaa ovat jääneet meille ja ovat meidän tammoista. Tammoista löytyi nopealla haulla yksi quarter, jolla on 7 varsaa, tosin 3 niistä on myyty muualle.

    VastaaPoista