tiistai 12. huhtikuuta 2016

Harvinaisemmat värit roduissa

Pidän harvinaisista roduista. Ja vielä enemmän pidän siitä, jos harvinaisessa rodussa onnistun löytämään harvinaisen värisiä kuvia rodulle.

Kandanhevonen
Kanadanhevosen yleisin väri on musta. Tämän lisäksi myös rautias ja ruunikko ovat sallittuja. Kuvia löytyy lähinnä mustista kanadalaisista, mutta muutaman ruunikon ja rautiaan olen silti saanut talliin hankittua. 

Rautiaat Shaw MarlowePache Noell Bairbre ja liinaharja La Chedar Champlain Ciara, sekä ruunikko Nontario Indigo tulevat varmasti jättämään pääasiassa mustia jälkeläisiä, mutta jos värin saisi yhden tai parin kasvatin kanssa aina siirrettyä seuraavalle sukupolvelle, värin saisi ehkä pidettyä kitkutellen hengissä. Mitä kuviin tulee, 1/20 on löytämistäni kuvista rautiaasta.

Mutta se rautiaista ja ruunikoista kanadanhevosista! Seuraavaksi haaveilen jo voikosta. Kyllä, voikosta.

Ihan oikea kanadanhevonen Schmucki Pharraud Lambert on nimittäin väriltään voikko. Sukutaulusta kun katsoo, huomaa että emä on rautias ja isä mustaksi merkitty. Nyt tuon voikon jälkeläisen jälkeen on alettu epäilemään, että jos se ori olisin smoky black, eli mustanvoikko. En ole juurikaan perillä värigenetiikasta, mutta hyvin on piilossa väri pysynyt. Ilmeisesti jos sukutauluun on luottaminen, on  mustanvoikot merkitty virheellisesti mustiksi, sillä voikkogeeni ei käsittääkseni hypi sukupolvien yli. Sukutaulua kun pidemmälle selailee, löytyy Blondi-nimistä hevosta ja muuta, mutta oma englannintaitoni ja värien ymmärrys loppuu jo siinä vaiheessa, mutta olisi hauska tietää, mistä voikko tiensä löytänyt. 

Toinen voikko kanadanhevonen minkä löysin, on tamma Lambert Lambert Theta, mutta siitä ei juurikaan tietoa löytynyt.

Muutama lisäkuva voikosta orista.
Kuvia Thetesta
Videoklippi youtubesta voikosta kanadanhevosesta kentällä

Arabianhevonen
Arabianhevosissa jylläävin väri on kimo. Muita sallittuja värejä on ruunikko, rautias ja musta, viimeisin harvinaisempana värinä. En ikipäivänä tule kutsumaan itseäni arabikasvattajaksi, sillä kaikki arabihevoset olen hankkinut risteytysjalostusta silmällä pitäen. Ja ensimmäisen mustan arabiorinkin hankinkin suunnitellessani arabo-friesianin kasvatusta, koska ajattelin realistisemmaksi värin kannalta, että kahdesta mustasta tulisi friisin näköinen ja värinen risteytys, eikä esimerkiksi friisiläistä kimolla värityksellä. Ja tämän viimeisen mahdollisuuden siis minimoin valitsemalla vanhemmiksi vain väritykseltään mustia.

Silti näitä kuvia katsellessa tekisi mieli hankkia liekinpunaisena hehkuva rautias, tai liinaharjainen arabi. Tai no, mikäs estää?Andalusianhevonen
Andalusianhevosissa yleisin väri taitaa olla kimo. Sen lisäksi ruunikot, rautiaat, mustat ja voikkovärit ovat myös sallittuja. Voikkoväriset, mustat ja rautiaat andalusianhevoset ovat selvästi vähemmistö, mutta niistäkin kuvia löytyy aina jokunen.

Cremello ori Fugazmente ja rautias ori Tacito Sans ovatkin tainneet luikerrella väriensä turvin lempihevosiksini barokkihevosista. Andalusianhevosilla ulkonäkö kun riittää, enkä itse ole kilpailuihmisiä, yritänkin lähinnä vain väreillä ja tulevaisuudessa toivottavasti myös nimillä vain leikkiä, mitä "kasvatukseen" tulee. Valitettavasti menin tallin ainoan mustan andalusialaisen sivut päälletallentamaan, mutta se on toivottavasti korjattavissa. Eli tarkoitus olisi kasvattaa rautiaiden, voikkojen ja mustien andalusialaisten määrää, jos ei merkittävästi virtuaalimaailman menoon vaikuttaen, niin ainakin tallin omaan hevoskantaan vaikuttaen.

Liinaharjainen rautias on muuten harvinainen ilmestys andalusialaisissa, ja sellaisen kuvista haaveilen. Vain muutamaan kuvaan olen toistaiseksi törmännyt, mutta ehkä joskus vielä.

Lipizzanhevosella musta ja ruunikko ovat harvinaisia, sillä kimo jyllää ylivoimaisena ykkösenä väreissä. Ehkä muutamalle mustalle onnistuisi kuvat löytämään, mutta eipä tuo nykyinen kolmen lipizzan lauma mikään suurenmoinen vielä kimojenkaan osalta ole, että...

Islanninhevonen, tuo yksi väririkkaimmista roduista. Muuten rotu ei juurikaan kiinnosta, mutta se värikirjo! Voisin ihan vain värien takia hankkia muutaman päistärikön tai splashed white-kuvioisen islantilaisen.

Muista roduista en tällä hetkellä tai tähän hätään keksi harvinaisia värejä, cremello tekeissä tai amerikkalaisissa roduissa kun on melko normaalia, tai no amerikkalaisissa roduissa kaikki värit tuntuvat tavallisilta. Tai no, brindle-kuvioinen hevonen olisi hieno, puoliverisenä tai quarterina, rodulla ei olisi niin  väliä.

1 kommentti:

 1. Löysin vasta nyt blogiisi, ensimmäiseksi siis kiitos mielenkiintoisesta blogista, talliinhan olen koukuttunut jo aikoja sitten. Pitää käydä paremmalla ajalla tätä blogia läpi.

  Lähinnä tulin kommentoimaan tällä kertaa nyt näitä väriaiheita ja erityisesti tuota kanadanhevosta ja voikkoa väriä sillä. Se nimittäin on jotakin ihan uutta ja outoa (on tosin myönnettävä, ettei kanadanhevonen ole mitenkään suuremmin tuttu rotu itselleni). Jännä juttu kyllä, varmasti ollut melkoinen ylläri syntyessään. Ihan rehelliseltä voikolta se näyttää ettei siinä mitään. Olisi vaikea uskoa sitä vaaleanrautiaaksi. Lisäksi All Breed Pedigreen mukaan isäori olisi jättänyt pari muutakin mahdollisesti voikkoa varsaa, joten sieltä se väri todennäköisesti tulee.

  Mistä isä sitten on voikkogeeninsä saanut, siinäpä vasta kysymys. Voikkogeeni ei tosiaan hypi sukupolvien ylitse, se on dominoiva geeni, mutta sen ongelma on se, että mustassa värissä yksinkertainen voikko näkyy huonosti ja mustanvoikot tunnistetaan harvoin oikein. Yleensä ne menevätkin papereihin mustina, kulomustina, tummanruunikoina, mustanruunikoina tai muina vastaavina, aivan eritoten silloin jos mustanvoikon mahdollisuutta ei osata epäillä. Näin on varmasti tässä tapauksessa ollut.

  Katselin tuossa isäoriin sukua pidemmällekin ja esivanhempien värejä on merkitty varsin tunnollisesti muistiin 1900-luvun alkupuolelle asti ja osin sitä pidemmällekin, mutta sen jälkeen sukutauluun alkaa tulla aukkoja. Mitään voikkoväreihin viittaavaa en kyllä löytänyt, mikä tietysti ei yllätä kovin paljon. Musta on niin tavallinen väri suvussa, että ylipäänsä on melkoinen ihme saada muita värejä kuin mustia aikaan (musta+musta on suurimmassa osassa tapauksia musta, rautias on mahdollinen, mutta harvinainen väri ja jos kannassa on paljon mustaa, rautiaat harvinaistuvat entisestään). Ja että näihin hyvin satunnaisiin ruunikoihin tai rautiaisiin sattuisi vielä yhdistymään vielä harvinaisempi voikkogeeni, niin sitä voidaan pitää jo melkoisena lottovoittona.

  Lupaan tonkia tätä aihetta vielä paremmin, harmi vain etten osaa ranskaa...

  VastaaPoista