tiistai 9. helmikuuta 2016

Kuinka monta hevosta löytyy?

Tuon kysymyksen kysyin itseltäni tässä illalla.
No, nytpä tiedän ja tiedänpä myös rotujen sukupuolijakaumat, ja heti pisti pari rotua silmiin onnettomine tammamäärineen.

Appaloosa  24 kpl
10 oria
14 tammaa
Kumpiakin löytyy tarpeeksi, ei mitään hätää toistaiseksi ja kasvatteja syntynytkin mukavasti, vaikka polvissa ei viellä kaukana mennäkkään.

Ahaltek 18 kpl
12 oria
6 tammaa
Ahaltekkien sukupuolijakauma on surullisen näköistä katseltavaa, vain kaksi suvutonta tammaa, vaikka oreja löytyy seitsemän kappaletta. Suurimpana syynä tähän tammakuvien armoton vähyys kuvavarastoissa. (+ näyttäähän orikuvat komeilta, joten niitä tulee hamstrattua, ja tähän se sitten johtaa....)

Baskir curly 9 kpl
3 oria
6 tammaa
Ihastuttava kihararotu, mutta kuvia ei sitten missään. Pläh.

Camargue 4 kpl
2 oria
2 tammaa
Kumpiakin vielä vähän, koska en ole ehtinyt tekemään tulevalle satapäiselle laumalleni vielä sivuja. No ei niitä aivan sataa ole, mutta useampi camarguekasvatti valmiina, ja sukupuolijakauma vastaisuudessakin yritetään pitää melko tasaisena.

Criollo 13 kpl
5 oria
8 tammaa
Kanta on kovin pieni vielä, mutta toistaiseksi kumpiakin löytyy tarpeeksi. Ja toistaiseksi vain yksi suvullinen ori, vaikka tammoja jo kolme. Tähän täytyy puuttua.

Campolino 8 kpl
4 oria
4 tammaa
Saman verran oreja ja tammoja, silti suvuttomia tammoja ei löydy ainuttakaan. Pitää tähänkin tehdä muutos.

Cleveland Bay 12 kpl
7 oria
5 tammaa
Tämä on niin mukava rotu, ettei akuutti kuvapulakaan intoa tapa, mutta kaikkien suvullisten sivut ovat kadonneet toistaiseksi tuntemattomasta syystä, eli sinne menneet kaikki. Prkl.. Joku päivä vielä kirjoitan kaiken uudestaan...

Clydsdale 12 kpl
6 oria
6 tammaa
Saman verran. Muuten rodun kanssa vähän jäistä, esimerkiksi työhevoskisoja ei ole lainkaan enää, ainakin tuntuu siltä, ja ne vähän TYH-kisat, en ole tutustunut toistaiseksi. Se rekisteröinti vaikutti kovin vaikealta. Ehkä siirryn kokonaan näyttelyclydesdaleihin?

Exmoorinponi 7 kpl
4 oria
3 tammaa
Ihan sopiva määrää tälle käytölle. Yksi ori kisailee valjakossa, muuten rotu saa mielikuvitusmaailmassani laiduntaa kuin kotomaassaan ikään, villinä ja vapaana.

Hackney 3 kpl
1 ori
2 tammaa
Hackneyn kuvia tuntuu tulevan joka paikassa vastaan, joten pakko oli muutama tuoda. Toistaiseksi kisailevat vain huvikseen valjakossa.

Kaspianponi 13 kpl
8 oria
5 tammaa
Orivoimaa jälleen, tosin taaskin orikuvia on paljon enemmän tarjolla, vaikka kokonaan sen syyksi ei voi laittaa. Orikasvateille keksi helpommin nimen?

Mangalarga 8 kpl
3 oria
5 tammaa
Kuvia on, kaikkea on taas. Tämän kanssa sanon taas, että hiljaa hyvä tulee.

Marwari 19 kpl
9 oria
10 tammaa
Ihana rotu ja yksilöitä toistaiseksi tarpeeksi. Tämä menee eteenpäin hitaasti mutta varmasti.

Murge 15 kpl
10 oria
5 tammaa
Murgejen kohdalla tammojen kuvat ovat oikeasti ihan kiven alla!

Morgan 2 kpl
1 ori
1 tamma
Hiljaa hyvä tulee... No, en tiedä hyvästä, mutta tämä rotu odottaa kuvien lisäksi uutta kipinää.

Nonius 20 kpl
11 oria
9 tammaa
Tämä selittyy ehdottomasti sillä, etten voi olla vastustamatta noniusorien komeita kuvia, kyömypäitä ja vantteruutta. Tammojen kuvat kun parhaimmillaankin ovat kovin pliisuja orien rinnalla, niin puoliverimäisiäkin.

Paso Fino 3 kpl
1 ori
2 tammaa
Tämä rotu junnaa vähän paikoillaan. Yksi keksitty ori ja tamma, sekä niiden jälkeläinen. Hienoja kuvia kun löytäisi, ehkä saisi piristysruiskeen tähän rotuun. Vielä täältä noustaan.

Percheron 7 kpl
4 oria
3 tammaa
Näillä en tiedä mitä teen, mutta nykyisellä käytöllä jakauma ihan sievä. Toistaiseksi astuttelen keskenään ja kisailen sunnuntaisin valjakossa.

PRE 15 kpl
8 oria
7 tammaa
Tammakuvia on, ei siitä kiikasta, vaan siitä, että ne kaikki ovat kimoja...

Quarter 5 kpl
4 oria
1 tamma
Kuvia on enemmän kuin laki sallii. Muuten tämä rotu vain ei ole vielä oikein iskenyt. Ehkä se joku päivä vielä, mutta kun kauneutta ja lännenratsuja löytyy tallin muistakin roduista....

Shire 3 kpl
2 oria
1 tamma
Tästä en tiedä tuleeko mitään vai ei. Piti kokeilun vuoksi muutama tuoda, kuvia kun joka paikasta pursuaa, niin olisi rikos ollut jätää käyttämättä niitä.

Venäjänratsuhevonen 39 kpl
16 oria
23 tammaa
Suurilukuisin rotu mitä tallissa on ja tammoja sopivasti orien määrään nähden. Kuvia löytyy helposti kummallekkin sukupuolelle, nimiä helppo keksiä sukupuolesta riippumatta jne.

Ylämaanponi 8 kpl
5 oria
3 tammaa
Kuvia on, kaikkea on, silti junnaa orivoimalla paikoillaan.

Tämän laskelman perusteella listattuja hevosia on tällä hetkellä 256 kpl. Ihan kiva määrä, vaikka olen pahasti sitä mieltä, että osa roduista tarvitsisi paljon uusia yksilöitä, ja eihän tuohon ole laskettu niitä pariakymmentä hevosta, jotka listoilta poistin näkyvistä, kun alkoi hävettää keskeneräiset sivut. Mutta jos alle 400:n saisi määrän pysymään...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti